#14 Nele Bulthé

Dunnevezelneuropathie door 1 C-prik
Nele Bulthé

Nele Bulthé (42 jaar) uit België had één C-prik gehad in 2021, in haar geval 1 Pfzr. Helaas is bij haar de rotaandoening Dunnevezelneuropathie (DVN) uitgelokt door de prik. Bij DVN zijn de dunne zenuwvezels beschadigd waardoor verschillende pijnklachten ontstaan.

Het werd gezien als de juiste daad om een prik te nemen. In haar directe omgeving hoorde ze geen negatieve verhalen over de prikken. Verder werd het haar moeilijk gemaakt om mee te doen met de maatschappij als je niet geprikt was in België. Ze had geen onderzoek gedaan naar de eventuele bijwerkingen van de prikken, want ze vertrouwde de overheid. Toen ze op de priklocatie was zei haar onderbuikgevoel: nee. Ze sprak zelfs haar twijfels uit op de locatie zelf, maar voordat ze het wist was ze al geprikt. De medewerker van de priklocatie verzekerde haar dat de Pfzr prikken veilig zijn. Op de priklocatie zelf werd ze niet geïnformeerd over de mogelijke bijwerkingen.

Nele kreeg al snel ernstige gezondheidsklachten. Haar eerste symptoom was dat ze opeens een doof gevoel kreeg in haar gezicht. Opeens voelden haar benen ook raar aan. Ze ervaarde in haar hele lichaam kleine speldenprikken en jeuk. Ze had met de huisarts gesproken en dachten eerst aan gordelroos. Dat prikkelende gevoel werd helaas steeds erger. Haar armen en benen brandden volop en haar voeten stonden in vuur en vlam. Ze had het gevoel alsof ze onder stroom stond. Ze kreeg elektrische stroomstoten vanuit haar heup richting de benen. Het werd erger en erger en toen belandde ze uiteindelijk op de spoedeisende hulp in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis te Aalst.

Ze heeft het geluk gehad dat ze een oplettende neurologe had die haar klachten serieus nam. De neurologe had meteen door dat haar symptomen erg veel lijken op de zenuwziekte DVN. Typische symptomen van DVN zijn brandende, prikkelende of schietende pijn, minder goed voelen of iets warm of koud is en jeuk. De neurologe legde uit dat een auto-immuunreactie door de prik is opgetreden waarbij haar zenuwuiteinden worden aangevallen en de dunne vezeltjes beschadigd raken. Dit zien ze vaker gebeuren bij de prikken, bijvoorbeeld ook bij de griepprik. Het vervelende aan deze aandoening is dat de ziekenhuizen in België (maar ook in Nederland) deze aandoening niet kunnen behandelen, alleen met pijnbestrijding. De neurologe heeft op papier gezet: DVN uitgelokt door C-vaccinatie.

De pijn werd erger. Nele ervaarde helse pijnklachten en heeft nachtenlang niet kunnen slapen. Ze is naar een tweede neuroloog gegaan in het Universitair Ziekenhuis in Leuven. Via het afnemen van een huidbiopt werd officieel gediagnosticeerd dat ze inderdaad DVN heeft. Frappant is dat de neuroloog uit Leuven een pleidooi heeft gehouden dat het puur toeval is dat deze klachten opeens zijn gekomen en dat het niet door de prik kan komen, terwijl verschillende wetenschappelijke studies aantonen dat er zeker wel een verband bestaat tussen prikken en de aandoening DVN. De neurologe uit Aalst heeft het zelfs erkend. Nele heeft verschillende medicatie geslikt, maar merkte dat ze daar niet beter van werd. In de tussentijd heeft ze de medicatie langzaam afgebouwd.

Ze past haar levensstijl nu aan en doet nu ook een andere job wat minder intensief is. De gezinssituatie raakt haar emotioneel. Ze kan immers niet meer de actieve moeder zijn die ze was. Wat ze wel ziet als een les van deze hele situatie is dat haar zonen de HPV prikken niet moeten nemen. Ze vertrouwt de overheid niet meer die beweert dat het ‘veilig en effectief’ is, iets wat zijzelf ook gehoord heeft, maar totaal anders is uitgepakt in de werkelijkheid. Nele krijgt veel steun in haar omgeving, maar ze vindt het wel verschrikkelijk hoe je verder in de steek wordt gelaten. You are on your own! Er is geen hulp of schadevergoeding die je kunt krijgen in België als je schade hebt ondervonden van een C-prik, zelfs als je zwart op wit hebt staan dat je een keiharde diagnose hebt gekregen door de prik. 

Ook te beluisteren via Spotify

Share

Share on whatsapp
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter