#15 Marit

Een moeder met een ongeprikt én kerngezond zoontje
Marit

Tijdens de zwangerschap ging Marit zich verdiepen in de kinderprikken, midden in het C-tijdperk, in 2020. Ze had besloten om haar zoontje niet te laten prikken. Een van de redenen waarom ze ging onderzoeken over de veiligheid van de kinderprikken was omdat haar moeder vertelde dat haar kinderen ernstige bijwerkingen hadden gekregen van de prikken. 

Marit zelf heeft chronische oorontsteking gekregen direct na de kinderprik en haar andere drie broertjes eczeem, astma en spraakachterstand. Haar moeder heeft erg veel prikspijt achteraf gezien. 

De vader van Marit is medicijnontwikkelaar en weet dat er allerlei ingrediënten zitten in een prik die niet natuurlijk zijn. Dit was voor Marit ook een reden geweest om dit beter uit te zoeken wat er nou precies zit in die kinderprikken. 

Marit heeft de boeken gelezen van Hans Moolenburgh (huisarts), Désiree Röver (onderzoekster) en Door Frankema (oprichtster van Stichting Vaccinvrij). Ze heeft seminars gevolgd van onder andere Christoph Meinecke bij het antroposofisch ziekenhuis in Berlijn waar eerlijke informatie wordt gegeven over vaccinaties. 

Daar heeft ze veel informatie doorgekregen over de risico’s van de kinderprikken wat normaal niet besproken wordt in de medische wereld. Ze heeft ook ervaringsverhalen gehoord van kinderen die prikschade hebben of kinderen die na de prikken alsnog de kinderziektes krijgen. Toen ze eenmaal de beslissing had genomen om haar zoontje niet te laten prikken, heeft Marit best wel veel discussies gehad met familieleden, medici, consultatiebureau en andere ouders. 

Elk tegengeluid wordt immers helemaal de kop ingedrukt in de media, het wordt ontmoedigd om kritisch over de prikken te praten. Je moet sterk in je schoenen staan óf je mond houden. Beide opties zijn een moeilijke weg om te bewandelen. Marit sprak zich wél uit. Ze had het niet makkelijk. 

De partner van Marit was in eerste instantie een beetje huiverig, daardoor hebben ze nog meer onderzoek gedaan om samen een weloverwogen beslissing te maken. Zij heeft geen nare ervaringen meegemaakt met het consultatiebureau, omdat ze heel duidelijk was in haar mening. Zij proberen je natuurlijk wel over te halen om de kinderprikken te nemen, maar ze hebben haar wel gerespecteerd. 

Persoonlijk vond ze het erg irritant om te horen als ze het hadden over de ‘kinderprikjes’. Het zijn geen onschuldige ‘prikjes’ als je eenmaal weet wat er in zit, het is uiteindelijk een chemische cocktail wat een kind krijgt. 

Ze heeft uiteindelijk niet zoveel last gehad van de instanties, ze heeft vooral de volle lading gekregen van sommige ouders die bijvoorbeeld hun kind niet meer lieten spelen met haar ongeprikte zoon. Gelukkig heeft Marit ook vrienden die kritisch denken en vond ze daar steun in. 

Het zoontje van Marit is nu twee jaar oud en is kerngezond. Haar kindje is niet ziek geweest in het eerste jaar en hij is verder eigenlijk nooit ziek. Haar zoontje heeft uiteindelijk 1 tetanusprik gekregen, maar achteraf gezien had dat ook niet gehoeven van Marit. Zij heeft tegen het kinderdagverblijf gezegd dat haar zoon is geprikt, maar ze heeft er niet bij vermeld dat haar kind niet volledig is geprikt, want als ongeprikt kindje wordt het wel lastig voor je gemaakt om aan te melden bij een kinderdagverblijf. 

Ze geeft toe, je moet sterk in je schoenen staan. Haar advies is om een geboorteplan op te stellen. Marit en haar partner maakten een geboorteplan waarin duidelijk werd gecommuniceerd wat hun wensen zijn en dit hebben de artsen en andere specialisten opgevolgd. 

Verder is haar advies: lees veel informatie, onderzoek, wees sterk, wees duidelijk en heb het zelfvertrouwen dat je dit aan kan. Probeer je niet te laten leiden door angst en ga op zoek naar lotgenoten en vrienden waarmee je hierover kunt praten, zodat je het niet geheim hoeft te houden zodat het draagbaar wordt. 

Goed om te weten is dat je altijd om uitstel kunt vragen, je hoeft niet per se meteen te prikken. Neem er de tijd voor, jouw kostbaar kindje staat op het spel.

Marit verwijst in het gesprek naar dit vaccinatiegesprek dat op YouTube te zien is.

Ook te beluisteren via Spotify

Deel dit gesprek

Share on whatsapp
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter