RTL Nieuws framet mij als verspreider van desinformatie

Over de ruggen van vaxschade patiënten

Op 4 april 2024 heeft RTL Nieuws in het journaal van 19.30 uur een item uitgezonden over ‘desinformatie’. Tot mijn grote verbazing werd ik afgebeeld als verspreider van desinformatie. Na bijna drie jaar strijden voor bewustzijn wat mij en mijn mede lotgenoten is overkomen door de C-prikken, bereik ik ein-de-lijk de ‘mainstream media’, máár zetten ze mij in een kwaad daglicht. Het voelt als een mes in de rug. 

Zie de uitzending hier, vanaf ongeveer minuut 13.

De verslaggever rapporteert: ‘Op TikTok wemelt het van de zelfbenoemde experts die medische adviezen geven. Dokters vandaag […] geven adviezen waarin je WEL de juiste informatie krijgt, want online horen ze wilde informatie over de schade die vaccinaties ZOUDEN aanrichten’. Ter illustratie word ik met mijn hoofd prominent afgebeeld. Als klap op de vuurpijl worden wij, vaccinatieschade getroffenen, dus weggezet als ‘wilde verhalen’ en ‘desinformatie’. 

De volgende dag heb ik RTL Nieuws opgebeld. Ik kreeg te horen dat dit niet hun intentie was. Zij legden uit dat zij voor hun item ‘gewoon hebben gezocht op vaccinatieschade’ en de resultaten van deze zoekopdracht hebben getoond in de uitzending. Dus RTL Nieuws gaat ervan uit als je zoekterm ‘vaccinatieschade’ intypt dat dit synoniem staat voor desinformatie? Wauw. 

Uiteindelijk belde de hoofdredactie mij terug met de mededeling dat zij mij niet zien als desinformatie en dat het een onhandige keuze van de redactie was geweest om mij te gebruiken ter illustratie. Ik vroeg om een rectificatie, maar de adjunct hoofdredacteur van RTL Nieuws vond het niet erg genoeg om het te rectificeren. Zie opnames van mijn telefonische gesprekken met RTL hieronder.

Dit is op z’n zachtst gezegd not done. RTL kiest ervoor patiënten met ernstige klachten door de vaccinatie op een zeer eenzijdige en onheuse manier te portretteren en daarmee het publieke debat onjuist en oneigenlijk te beïnvloeden.  

Ik kan aangifte doen wegens smaad en laster, omdat RTL Nieuws mij (én automatisch mijn mede lotgenoten) in een kwaad daglicht plaatst. De vraag is ook of RTL ongevraagd mijn foto en gezicht zomaar mag projecteren. In het kader van mijn privacy hadden zij eerst toestemming moeten vragen. Daarnaast is geen hoor en wederhoor gepleegd door de redactie. Zomaar iemand afschilderen als influencer en termen gebruiken als desinformatie is geen gedegen journalistiek werk. 

Ik heb ze verzocht om dit item te rectificeren en/of een aanvullende uitzending te maken waarin Covid vaccinatieschade getroffenen aan het woord laat over de gevolgen die deze prikken voor een grote groep mensen hebben gehad. Bij geen vervolgreactie zal ik een klacht indienen bij de Raad voor de Journalistiek en zal ik in overleg gaan met een advocaat over juridische stappen.

They messed with the wrong lady 😉

Nine for News heeft een item geschreven over mijn ervaring: 

RTL Nieuws framet vaccinatieslachtoffers als verspreiders van desinformatie: ‘Dit gaat helemaal nergens over’ (ninefornews.nl)

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter