#21 Sara

Prikschade heb je niet alleen

(Foto boven: Sara en ik op vakantie in Zuid-Frankrijk)

Sara heeft een partner met ernstige prikschade, veroorzaakt door de C-prikken in 2021. Zij vertelt watvoor impact dit heeft op hun relatie. Voor het C-tijdperk hadden ze beiden een druk en gezellig leventje. Naast hun fulltime banen hadden ze samen een reisorganisatie. Ze namen de prikken zodat ze hun beroep konden uitoefenen en om hun ouders te beschermen. Sara heeft allerlei reisprikken gehad en dacht: een prikje erbij kan geen kwaad.

Haar partner kreeg na de 2e prik opeens ernstige gezondheidsklachten, terwijl haar partner nooit kwaaltjes had. Haar partner kreeg opeens neurologische klachten, zoals neuropathie, niet meer kunnen lopen, spasmes in het hele lijf, spraakproblemen en cognitieve problemen. Ze voelde zich verantwoordelijk om haar partner te helpen en werd plotseling mantelzorger.

Haar partner heeft nu een stuk minder energie en is snel overprikkeld. Een leuk cafeetje of festivalletje pakken, dat gaat niet meer. Het lukt Sara niet om continue rekening te houden met een hele andere levensstijl. Ze kregen relatieproblemen. Sara besloot haar partner niet in de steek te laten, ze bleven bij elkaar. Zij zijn door een diep dal gegaan, maar ze hebben een manier gevonden wat wel voor hun beiden werkt. Seks is nu ook anders dan voorheen, maar zelfs op dat gebied hebben ze hierin een weg gevonden. Gedachtes uitspreken, elkaar loslaten op sommige momenten en vooral afstemmen is cruciaal, zegt ze.

Sara is nog wel heel erg zoekende naar een gezonde balans: enerzijds wil ze haar partner verzorgen en steunen en anderzijds moet ze ook haar eigen energie bewaken. Ze vraagt zich af of zij de enige is in zo’n situatie. Hoe gaan andere partners hiermee om? Ze zou het heel fijn vinden om in contact te komen met andere partner-lotgenoten, alleen hoort ze en ziet ze die niet.

Sara zelf heeft ook prikschade. Haar symptomen zijn later begonnen. Ze merkt dat ze een stuk vergeetachtiger is en ze heeft minder energie. Ze heeft een hele erge vorm van psoriasis gekregen. Haar lichte vorm van fybromyalgie is na de prikken vele malen verergerd.

Ook te beluisteren via Spotify

Deel dit gesprek

Share on whatsapp
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter