#30 Frank Stadermann
Prikschade vanuit een juridisch perspectief
Oud advocaat Frank Stadermann legt in deze aflevering uit op wie welke aansprakelijkheid rust en welke acties en termijnen relevant zijn voor Covid vaccinatieschade slachtoffers. Stadermann’s specialisatie was aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht. Hij is vertrouwd met wettelijke bepalingen rond allerlei letselschades. Stadermann licht toe waarom er zo weinig advocaten zijn die vaccinatieschade slachtoffers willen helpen op dit moment. Je loopt namelijk het risico versleten te worden voor ‘wappie’ advocaat. Als je het lef hebt om in te gaan op de vraag of het vaccin tegen Covid veilig is dan ben je al gauw een complotdenker, je belandt dan in een ‘verkeerd’ kamp. Dit geldt ook voor de rechterlijke macht en voor de advocaten.
Vaccinatieschade an sich is juridisch niet complex. Wat het zo lastig maakt is dat het niet algemeen wordt aanvaard dat de Covid prikken gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Stadermann begrijpt daarom ook dat advocaten nu hun vingers er niet aan willen branden. De tijd is nog niet rijp dat het aanvaard wordt dat de prik tegen Covid tot schade kan leiden. De artsen zouden het voortouw hierin moeten nemen. Er moet dus eerst een omslag komen vanuit de medische wereld. Zo lang dit niet gebeurt, zal een procedure weinig kans van slagen hebben. Hij begrijpt dat vaccinatieschade getroffenen het ontzettend frustrerend vinden dat dit zo gaat.
Stadermann geeft aan dat het in de tussentijd wel belangrijk is voor de slachtoffers hun juridische positie veilig te stellen. Dit kan door stuitingsbrieven te versturen naar de staat (Ministerie VWS), de fabrikant (Pfizer, Moderna, Janssen, etc.) en de arts door wie of onder wiens verantwoordelijkheid de spuit is gezet (bijvoorbeeld huisarts of GGD priklocatie). De vordering op de fabrikant verjaart namelijk na drie jaar, maar je kunt die verjaring stuiten, oftewel onderbreken, door binnen drie jaar nadat je schade hebt opgelopen een aangetekende brief te sturen waarin je de desbetreffende partij aansprakelijk stelt. Voor de overheid en arts geldt een verjaringstermijn van vijf jaar. In mijn blog Stuitingsbrief leg ik uit hoe je dit precies moet doen.
Verder is het advies van Stadermann om het aan te kijken en af te wachten. Er komt een moment dat we er niet om heen kunnen dat de prikken tot schade hebben geleid. Daarnaast is het goed om in de tussentijd te verenigen met andere slachtoffers voor de nodige slagkracht. Hij hoopt dat de slachtoffers door het juridische zich niet laten afschrikken. Als laatste geeft hij aan vertrouwen te hebben en de moed niet op te geven, want je vecht tegen een overmacht: ‘Raak niet gefrustreerd en heb geduld’.
Beluister het gesprek op Spotify:
Share