Geen bijsluiter op de priklocatie

Deze week ben ik naar priklocatie Katshoek in Rotterdam gegaan waar de mensen het nieuwe coronavaccin toegediend krijgen. Aangezien ik de bijsluiter van de nieuwste prik niet zo makkelijk online kon vinden, besloot ik naar de bijsluiter te vragen op de priklocatie.

Geen bijsluiter op de locatie?!

Ik vond het best wel spannend om naar een priklocatie te gaan. Een flashback voor mij, want zo’n priklocatie heeft mijn leven uiteindelijk verwoest. Ik deed m’n ‘stoute’ schoenen aan en ik dacht: zet je trauma opzij en vraag naar de bijsluiter. Zo gezegd, zo gedaan. 

De zaal was vol met oudere mensen. De beveiliger keek mee aan en vroeg wat ik hier kom doen. Ik denk dat hij mij een beetje verdacht vond uit zien, want ik zag er een stuk jonger uit dan de rest. Ik zei dat ik meer informatie wil over de nieuwste C-prik. Ik mocht doorlopen naar een meneer die achter een witte balie stond. Tot mijn verbazing zei deze man dat zij geen bijsluiter hebben. Ik was flabbergasted! Ik vroeg toen of ze een flyer hebben over de mogelijke bijwerkingen. Die hadden ze ook niet. Ik was totaal verbaasd. Stel je voor, je hebt een prikafspraak ingepland en je hebt toch nog vragen over de bijwerkingen, dan kunnen ze jou geen papiertje geven met de mogelijke bijwerkingen op dat moment. Je kunt je dus niet inlezen op zo’n locatie.  

Gewoon online’

De medewerker beweerde dat de bijsluiter ‘gewoon online’ staat. Ik vroeg toen aan hem of hij het voor mij kan uitleggen, omdat ik het niet zo snel kon vinden op mijn telefoon. Hij googelde en ging eerst naar rijksoverheid.nl, daar had hij de bijsluiter niet kunnen vinden (het was niet geupdate) en toen belandde hij op de website van het CBG. Ik vroeg toen aan hem waar precies op de website van het CBG. Ik merkte dat hij het ook niet zo makkelijk kon vinden. Hij zei een beetje geïrriteerd dat je het gewoon online kunt vinden. Ik wist namelijk waar de bijsluiter wel was, namelijk verborgen in een gigantisch document op CBG website op pagina 527. Ik vond het best wel shocking om mee te maken dat zelfs een medewerker op de priklocatie mij niet duidelijk kon uitleggen waar ik de officiële bijsluiter voor de gebruiker exact kon vinden. Hij was verder niet geïnteresseerd om mij uit te leggen waar ik het precies kon vinden. Hij vond het ook niet nodig om zijn beeldscherm even naar mij toe te keren, zodat ik de stappen goed kon volgen. Ik moest het maar doen met ‘het staat gewoon online’. Ik kreeg het gevoel dat hij mij een beetje lastig vond dat ik ging doorvragen. Je krijgt het gevoel alsof je een digibeet bent als je naar de bijsluiter vraagt. Moet je nagaan hoe het dan voor een oma of opa moet zijn die in de 70 is? Ik weet ook uit eerste hand dat ouderen die naar een priklocatie hebben wel eens twijfels hebben en nog vragen hebben. Op zo’n moment worden ze vaak overtuigd om het gewoon te doen nu ze er toch zijn. Zouden ze dan niet een bijsluiter toegereikt moet krijgen of een flyer mét de mogelijke risico’s zodat zij zelf een weloverwogen beslissing kunnen maken op dat moment?

Niet acceptabel

Je kan wel een hard copy bijsluiter krijgen van bijvoorbeeld pepermuntolie bij de apotheek, maar bij een vaccin krijg je geen bijsluiter en moet je maar online gaan zoeken. Als je een kijkbuikoperatie ingepland hebt staan, krijg je zelfs een papieren pakket mee van het ziekenhuis om je in te lezen over de operatie én ook over de mogelijke risico’s. Waarom is het zo anders met de prikken? Waarom maken we een uitzondering op het gebied van vaccins? En waarom wordt het je zo moeilijk gemaakt om deze informatie te vinden online? Het lijkt wel alsof het ontmoedigd wordt om een officiële bijsluiter door te nemen. Op een officiële bijsluiter, wat maar een tipje van de ijsberg laat zien over de mogelijke bijwerkingen, laat in ieder geval wel véél meer informatie zien dan een website als planjeprik.nl of mijnvraagovercorona.nl, dé websites waarnaar je verwezen wordt als je iets meer wilt weten over de nieuwste C-prik. Nu wordt je letterlijk er niet mee geconfronteerd dat ernstige bijwerkingen kunnen optreden, ook niet op een digitale manier. Dit vind ik niet acceptabel. Als je een hard copy zou krijgen van de bijsluiter, dan ga je het eerder doornemen. Of als het heel makkelijk te vinden is op een prikwebsite, dan ga je het ook eerder doornemen. Ja, de kans is dan misschien groter dat je dan af haakt, want dan kun je lezen dat je een ’tijdelijk’ afhangend gezicht (Bell’s Palsy) kunt krijgen als reactie. We weten dat voor een gedeelte van deze getroffenen de aandoening niet tijdelijk is, maar permanent is, oftewel je loopt dan voor de rest van je leven met een verminkt gezicht. 
Als mensen het gooien op, ja maar, alles wordt digitaal hé, euhm, waarom krijgen de mensen de prikuitnodiging op papier in een enveloppe? Omdat ze het dan gaan lezen en de kans is dan groter dat ze dan een prik nemen, toch? Dat is de kracht van een papiertje!
Geen Informed Consent
Van de overheid krijgen wij, mensen met prikschade, het volgende te horen:
De overheid heeft via uiteenlopende kanalen en op de diverse vaccinatielocaties zich ingespannen om inwoners van Nederland zo goed mogelijk en op transparante en begrijpelijke wijze te informeren over de effectiviteit van vaccins om (ernstige) gezondheidsklachten door COVID-19 te verminderen en over de tot dan toe beschikbare informatie over mogelijke bijwerkingen van vaccinaties. Deze informatie was erop gericht dat u zelfstandig en geinformeerd een afweging kon maken over het al dan niet kiezen voor vaccinatie’.
Geen hard copy bijsluiter meegeven met de prikuitnodiging? Geen officiële bijsluiter plaatsen op dé websites waarnaar jij verwezen wordt in de prikuitnodiging? Ergens digitaal de officiële bijsluiter verstoppen in een gigantisch document op de website van het CBG? Geen hard copy bijsluiter of flyer te vinden op een priklocatie? En dat noemt de overheid ‘Informed Consent’? 
My ass.

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter